Mitt liv som maker

makerfaire

På det relativt nyöppnade Stockholm Makerspace står en dyr svarv. Den har en av deras medlemmar lånat ut. Vid installationen lär han ha sagt något i stil med ”ni får låna den tills jag dör, sen får ni den”. Stockholm Makerspace är en fantastik liten förening och en av Stockholms första Makerspaces (även kallat Hackerspaces) och där är alla medlemmar makers. Men vad är egentligen en maker och vad är det som händer ute på Gärdet 17-18 Maj som alla Sveriges makers är så himla upphetsade över?

Vi börjar med vad en maker och vad är det som gör att de klumpar ihop sig i dessa Makerspaces. Det korta svaret är kort och gott en person som gillar att bygga saker. Men begreppet innehåller också en stor dos skaparglädje, få makers drivs av något annat än passion. Det är med andra ord mycket få som bygger saker för att på sikt bli rika. Därefter får vi addera frihet och gemenskap, eftersom det handlar om att dela med sig och eftersom man aldrig är ensam.

Man bygger på och förbättrar något som någon annan startat, delar med sig och njuter, medan andra beundrar, kommenterar och bygger vidare på ens skapelse – det är just det som är makerrörelsens själva kärna? Till sist måste vi lägga till Internet, eftersom vi utan Internet inte hade haft möjlighet att kommunicera. En maker är alltså en Mulle Meck men med internetuppkoppling till Djupforsen. Vill du ha ett ännu längre svar så läs sist i denna text.

Världens största R&D-avdelning

Jag har tidigare berättat om 3D-skrivarbranschen där vi makers revolterade, skapade världens största R&D-avdelning där vem som helst fick jobb (dock helt utan lön) och sedan slog storföretagen rejält på fingrarna genom att producera tusentals nya 3D-skrivarmodellerSamtidigt som de kommersiella företagen spenderade sina pengar på tunga kassaskåp och patentjurister så tankade vi makers upp ritningarna på GitHub till allas beskådan och glädje.

Men detta är inte bara folks hobby, det finns i dag mängder av företag som en gång i tiden startades av makers och som har hundratals anställda. Och även om en del har gått tillbaka till en mer traditionell företagsstruktur så är det fortfarande många som fortfarande stolt håller sig kvar vid maker-traditionen. Ett mycket bra exempel är Adafruit som utan ågren om och om igen delar med sig av ritningar, källkod och rubbet så fort de skapar en produkt. Det har resulterat i mängder av billiga kopior. Det har dock inte avskräckt Adafruits grundare Limor Fried. För nyttan med att kunderna genom den öppna koden kanske hittar en bugg eller hjälper till att göra en ännu bättre produkt, är större. Och vem vet, kanske leder det till att ännu fler vill köpa produkten i framtiden, så det är nog bra business ändå.

Öppenhet och generositet är ledstjärnor

Det är den här typen av öppenhet och generositet som är ett av makerrörelsens mantran. En rörelse som i dag engagerar miljontals människor världen över och som ses som en av de starkaste drivkrafterna till innovation och entrepenörskap vår värld sett på mycket länge. För det är alla makers välsignelse att vi vill dela med oss av allt vi gör.

Utan andras generöst utdelade källkodssnuttar, ritningar och idéer hade jag och andra aldrig kommit på alla galna grejer som vi byggt genom åren. Vad sägs till exempel om min musicerande 3D-skrivare som jag under två dagar skruvade ihop på Art Hack Day på Bonnier Konsthall förra våren och som till stor del består av andra människors kodsnuttar som jag hittat här och där på nätet. Koden till mitt projekt ligger precis som projekten före mig utdelat på github.

3D-printed music

Eller som när den smått fantastiska Erik Torstensson höll ett mycket uppskattat och inspirerande föredrag på förra årets TEDx Stockholm förevent. Då gick jag raka vägen hem och byggde ihop en egen liten narkoleptisk robot till min 3-årings mycket stora glädje.

Erik som förresten har häcken full med att bränna dryga halvmiljonen i förhandsbeställningar av hans kickstartade sugrörslego för tillfället. Har vi otur hinner han inte med att komma den 17-18 maj. Detta trots att han annars är en riktigt supermaker och förmodligen aldrig annars skulle missat detta.


Så vad är det då egentligen som händer den 17-18 maj som jag tjatar om hela tiden? Jo, då är vi på
.SE med och arrangerar Sveriges första riktiga Maker Faire ute på Tekniska museet i Stockholm.

Och det här är inte vilken mässa som helst. Här står inga torra säljare med broschyrer, plastpåsar och hårda karameller. Här kommer det vara fullproppat med underbara, glada och förmodligen lite galna makers som visar upp allt som de har fixat med hemma på kammaren i alla dessa år.

Vi snackar hundratals kvadratmeter med makers och mängder av roliga projekt där alla får vara med. Här nedan får ni ett litet smakprov på hur det såg ut nyligen i Olso på deras Makerfaire:

Boka in den 17-18 Maj redan nu och kom och hälsa på oss!

Är du en maker och har något som du vill visa upp är det inte för sent, det är bara att gå till www.stockholmmakerfaire.se och anmäla dig. Jag kommer vara där och låta alla som vill såga, hamra, borra och spika ihop Pantografer. Och även min spelande 3D-skrivare får nog följa med ifall någon är sugen på att testa den i verkligheten. Maltes och min elektroniska hund får dock inte följa med den här gången, för den är vi inte riktigt klara med.

Till sist lovade jag ett långt svar på frågan vad en maker är. Till att börja med har ni en kort filmsnutt från den riktiga, stora Maker Fair:en i San Fransisco 2012 där Adam Savage pratar på temat ”Why we make”. Men för det riktigt långa svaret rekommenderar jag verkligen att ni läser boken ”Makers” av Cory Doctorow som dessutom i sann Makeranda finns att ladda ner gratis på webben.

Och skulle ni missa Sveriges första Maker faire så lovar vi, den kommer tillbaka nästa år. Vi makers är envisa rackare.

5 Responses to Mitt liv som maker

 1. Vem är ”jag” i den här texten? Jag hittar inte någon tydlig signatur eller avsändare. Det kanske skulle stå någonstans.

  Jag (Åka, även känd som Anna Davour) gillar att folk gillar Cory Doctorow! Ni har väl alla sett att han är en av hedersgästerna på årets Swecon, Steampunkfestival i Gävle 27-29 juni. Vi kommer såklart också att vara med på Stockholm Mini Maker Faire!

  Vi hoppades också få till en programpunkt om att starta och vara medlem i nåt makerspace, men vi har inte fått ihop folk till det tyvärr. Men det kanske lossnar! Frivilliga är välkomna. Det är ett deltagarevenemang, ideellt arrangerat, med lite drag av knytkonferens (även om det inte följer knytkonferensens format riktigt så uppmuntrar vi folk att komma med sina idéer och hålla programpunkter).

  • Rickard Dahlstrand

   Det är jag som är jag, Rickard Dahlstrand heter jag. Visst är Cory fantastisk, visste inte att han kom till Sverige.

   • Lade just märke till att det syns längst upp vem som skrivit inlägget om jag tittar på bloggens huvudsida, men inte om jag går till själva inläggets permalänk. Skumt. Men förklarar i alla fall saken. Ursäkta att frågan kanske verkade lite goddag yxskaft ;)

 2. En sak till: Cory Doctorows ungdomsromaner Little Brother och Homeland måste också rekommenderas, för de fina beskrivningarna av makers!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>