Vilken helg! Årets Stockholm Mini Maker Faire blev en helt fantastisk festival av kul, kreativa och en hel del knäppa upplevelser. Vi har t.ex. testat mörkerseende glasögon, lekt med musikmaskiner, byggt digitala smycken, upplevt magiska världar och imponerats av steampunkmuskedunder, en hemmabyggd raketmotor och en flygande telefonkiosk.

På söndagseftermiddagen korade vi Henrik Blennow som vinnare av titeln Maker of the Year för sitt fantastiska konstprojekt thetr.ee – ett magiskt skimrande träd i ett annars helt kolsvart rum – en helt otrolig upplevelse som både barn och vuxna besökare älskade.

Vi delade också ut pris till för årets Rookie till Zacharias Vindbacke som vi hoppas få se mycket mer av i framtiden, årets Maker Initiative som gick till Makertjej – gänget som jobbar för att alla ska ha en plats i makerkulturen, och årets Corporate Inspirer till Teenage Engineering som skapar teknik för kreativitet och lekfullhet.

Utställare

bild 1» 3D-selfie
Med en 3D-scanner och en specialbyggd skrivare kan du bli en av actionfigurerna i leksakshyllan! 3D-skaparna kommer också att göra en minikopia av den som kammar hem titeln Årets Maker 2015.

ana» AnA, världens vänligaste robot
Håkan Lidbo, Robert Aarenstrup pch Dawid Wolski visar upp AnA – deras robot med stark och charmig personlighet som navigerar helt självständigt, känner igen ansikten och kan kommunicera med ord och korta meningar. Men framförallt är hon rolig och mysig att prata med. AnA tar fasta på robotars svårigheter att kommunicera med människor, ungefär som en kognitiv funktionsnedsättning. AnA är den första att erkänna sina brister och hon skäms inte för dem. Med en stark och charmig personlighet får vi anpassa oss efter hennes egenskaper i stället för tvärtom.

» Aphelia
Elin Zetterstrand gör fantastiska dockor av piprensare, garn och andra material. Hon visar också upp sitt egna brädspel och smycken hon gör själv.

» Drones
Noah Christiansen flyger fredliga drönare. Häng med på hisnande uppvisningar på innergården och se tävlingsrace med drönare på Gärdet.

» Ett alternativt internet
Vad skulle hända om internet plötsligt gick sönder? Radioamatörer över hela världen har ett parallellt världsomspännande nätverk som du kan prova i en pop up-sändarstation på Stockholm Mini Maker Faire.

» Flippret Rinnig
Erland Lewin gör en modern variant av det klassiska flipperspelet. Istället för spelplan och kul används tre dataskärmar, men med riktiga flipperknappar och mekanisk uppskjutningsmekanism.

» Flygande TARDIS och FPV-racing
Pontus Olin visar upp både quadcoptrar och tricoptrar. Hans senaste byggen är en tävlingsfarkost som styrs med videoglasögon och en flygande Doctor Who-inspirerad TARDIS.

10988294_10153053150685202_9001845220824992603_n» Formsprutningsmaskin för att återvinna 3D-printar som gått snett
Mikael Wingård har byggt en maskin som smälter om misslyckade eller färdiganvända 3D-utskrifter och gör om den till platsttråd som kan användas för nya makerprojekt.

» Galna Gadgets
Niclas Jonsson gillar att kombinera programmering, mekanik och elektronik – med andra ord mekatronik! Här visar han upp några riktigt galna gadgets som du som är från 12 år lätt kan bygga ihop av motorer, processorer, sensorer och annan elektronik.

» Instagramprinter
Internetentusiasterna på stiftelsen .SE har byggt en automatisk Instagramprinter som spottar ur sig utskrifter av alla bilder på Intsagram som taggas med #SthlmMakerFaire.

DNG2014_AAGN_05055» IKEA Hacks – fezhållarlampor och Dödsstjärnan från Star Wars
Daniel Hrynczenko visar upp  IKEA-prylar som hackats till het andra grejer – fezhållarlampor och en egen variant av Dödsstjärnan från Star Wars – här i form av en lampa. Dessutom en internetövervakande TARDIS, en peruk med ljusshow och en mobiltelefon i steampunkstil.

» Jenslabs
Jens Clarholm är multimakern som bygger alla möjliga sorters projekt. Här visar han upp en ritmaskin, en hemmagjord laserskärare, en babyleksak med accelerometer och en synthesheiser.

littlebits» LittleBits
LittleBits är en perfekt start för barn och vuxna att experimentera med elektronik och sensorer, de magnetiska byggdelarna låter dig fokusera på kreativitet och nya upptäckter. Kom förbi LittleBits-bordet så får du hjälp att sätta igång ditt första projekt, eller haka på en workshop under helgen – de är gratis och öppna för barn från 6 år och uppåt, men även för nyfikna vuxna. Du som är lite äldre kommer att älska de mer avancerade CloudBit,Korg Synth and the Arduino Coding Module. Sponsor: m.nu – Mätteknik för alla.

» Lost times Radio
Robin Anderssons Lost Times Radio har konverterats för att spela upp radioprogram från förr. Bläddra igenom frekvenserna och hör Chuchills tal till nationen, hitmusik från Texas 1981 och radioreklam för den senaste Chuck Norris-filmen!

m&m-sorterare» M&M sorterare
Robin Anderssons M&M-sorterare plockar upp färgglada godisar ur en skål, läser av färgen och sorterar dem i olika behållare. Hela maskinen utom motorer och elektronik är utskrivna på en 3D-skrivare.

» Makertjej
Åsa Källtorp, Jessica Nayes, Harriet Aurell och Ebba Kierkegaard är några av medlemmarna i Stockholm Makerspace som tagit initiativ till Makertjej. På Stockholm Mini Maker Faire har de med sig 3D-skrivare och printar hängen med lysdioder. Kolla hur man kan göra en enkel design, printa och dela designen med resten av världen! Du kan också anmäla dig till Makertjej-workshopen där du får programmera ett eget blinkande smycke att ta med hem! 

AAGN_01330» Mekatronik och skrotbygge
Andreas Hammar är barnprogramledaren från bl.a. Mekatronik och en av skaparna bakom mojängerna i Labyrint. På Stockholm Maker Faire får alla barn och nyfikna vuxna  uppfinna och bygga nya grejer av gammalt skrot.

» Mini Makerspace
Daniel Hrzynczenko och Emir Alwan öppnar ett litet Mini Makerspace för att visa upp hur de kopplar, programmerar och konstruerar olika elektronikprojekt. Slå dig ned och haka på!

AAGN_01178-01179» Multikoptrar i alla storlekar
Elin och Joakim bygger flygande farkoster och bjuder på imponerande uppvisningar. I år har deras multikoptrar blivit ännu fler och mer avancerade än tidigare.

» MyMakerbox.es
Makerentusiasten Åke Nygren håller på att ta fram små behändiga boxar med allt man behöver för att starta sitt eget lilla makerspace därhemma.

» Nightvision goggles
Linus Backlund bygger mörkerseende glasögon av enkla IR-dioder och delar från digitalkameror. Prova att se i totalt mörker!

» Online Collaboration Tool (untitled)
Taro och Koert konstruerar ett onlineverktyg där makers ska kunna komma i kontakt, samarbeta med varandra och dela kunskap. Nu vill de ha dina synpunkter på sin prototyp-app.

» Pettssonmaskinen och Barbro
Harriet Aurell är teknikpedagog, Makertjej och den helt otroligt kreativa och kluriga hjärnan bakom ett gäng rörliga skupturer – Pettssonmaskinen som spottar ut godis på löpande band, och Barbro, en arduinobaserad robot.

arg» Pocket Operators
Teenage Engineerings nya linje musikinstrument heter Pocket Operators och består av tre synthar, som ryms i fickan. Alla tre modellerna kommer utan hölje, med komponenter och grafik fäst direkt på kretskortet. Pocket Operators kommer med en LCD-segment-skärm, inbyggd högtalare, väckarklocka och ett stativ tillverkat av stålvajer.

» Popmaskinen
Jonny Eriksson har byggt Popmaskinen – ett elektromekaniskt enmansband i turkoslackad metall med trummor och två gitarrer som låter helt fantastiskt! Digital hi-tech möter traditionellt instrumentbygge!

» Pyzzle it
Therese Grahn har precis byggt klart Pyzzle it – en app där barn kan designa sina egna grejer som Therese sedan tillverkar och skickar hem i brevlådan. Testa att slipa, forma och färga pärlor till ett armband och gör en berlock av ett foto!

» Racerdrönaren Quad 250 FPV
Kjell Eriksson (@Kjellemaninsta) bygger en racerdrönare som styrs med glasögon där föraren ser vad drönaren ser. Vi får eventuellt också se en radiostyrd bil med samma teknik och kanske också något projekt med Little Bits och Raspberry Pie.

svarthålet» Raketbåt med jetmotor
Birk och hans gäng har tidigare visat upp en steampunkinspirerad ånglokomobil som dundrade fram i rasande snabb promenadtakt. Deras senaste projekt är ett vattenburet vrålåk med jetmotor som låter som ett reaplan.

AAGN_01181» Robyn Inmoov
Marcus Örngren har skrivit ut en egen humanoid (människoliknande) robot på sin 3D-skrivare. Inmoov är ett samarbete mellan människor över hela världen för att ständigt förbättra programmering och design.

AAGN_01185» Steampunkmuskedundret
Steampunkmuskedundret är egentligen byggt för att skjuta potatisar, men även lättare ammunition fungerar. Missa inte uppvisningen när David Pettersson-Bekk skjuter iväg ett moln av ärtor!

» Tribility Core – Smart 3D Printing
Johan Blom och hans team har uppfunnit Tribility – ett system som gör det mycket enklare att använda 3D-skrivare, även för dig som aldrig tidigare provat. Nu visar de upp sin nya maskin som gör vilken 3D-skrivare som helst trådlös och full av smarta appar.

tree» Thetr.ee
Henrik Blennow har försett ett träd med sensorer som känner av hur du interagerar med det. Trädet är ett teknik-konstverk i ständig förändring som bygger på viljan att skapa med andra.

» Täljd mekanik
Marcus Vildir är slöjdläraren som bygger mekaniska leksaker, så kallade automator som blivit populära hos både elever och instagramföljare. Här håller han en liten automataverstad där du får lära dig hur du bygger egna mekaniska mojänger.

» Uppsala Makerspace
En whiteborrdrobot, en minisumorobot, en radiostyrd boll och ett elektromagnetiskt tåg – det är några av makerprojekten som kommer från Uppsala Makerspace.

AAGN_01183» Wearables
Emir Alwan skapar fantastiska wearables – elektronikprojekt som kan bäras som kläder, smycken eller tuffa gadgets. Vi får se en hel del skapelser med neopixels och RFID-sensorer, men också ett nytt synthprojekt.

 

 

One Response to Utställare 2015

  1. Pingback: Ever Wonder What the Maker Movement in Sweden Looks Like? - Make: | Make:

Kommentera